​100 de ani de învățământ militar la Sibiu

La 1 iulie 1920 a fost înființată, la Sibiu, cea de a doua școală de ofițeri de infanterie care a primit denumirea „Principele Carol”. Înființarea școlii era necesară în condițiile creșterii numărului de unităţi de infanterie ale armatei, armată care trebuia redimensionată la noile cerințe de apărare generate de constituirea Românie Mari.
În baza ordinul nr. 1624 al ministrului de Război, a fost numit comandant al școlii locotenent-colonel Vasilescu Christea, ofițer brevetat de stat-major. De la început, problema cu care instituția de învățământ s-a confruntat a fost asigurarea cadrelor militare necesare desfășurării activităților de instruire. La 19 decembrie 1920, școala dispunea de un stat de încadrare care i-a permis organizarea cursurilor chiar dacă acestea începuseră la 1 septembrie același an. Pentru desfășurarea activităților, școala a primit elevi atât pentru anul I și anul II de la Școala Militară de Infanterie nr. 1 din garnizoana București. Elevii din anul II în număr de 51, au sosit în trei serii până în luna decembrie a anului 1920. Elevii anului I în număr de 248 au început să sosească în școală după data de 1 octombrie 1920, iar cursurile au început la 15 noiembrie același an. Cu ultimi 60 de elevi sosiți, constituiți în cea de a 5-a diviziune de studii, cursurile regulate au început abia la 1 decembrie 1920.
Organizarea școlii a fost următoarea: elevii anului I au format companiile 1-a, a 2-a și a 3-a; elevii anului II au format compania a 4-a. Soldați vechi și recruți, vărsați școlii din regimentele din Ardeal au format compania trupei. Pentru nevoile curente ale școlii au fost înființate atelierele de lemnărie, fierărie, armurărie și litografie. Recrutarea personalului s-a făcut astfel: a) ofițeri-cadre, care au fost selecționați, dispuneau de însușiri special necesare pentru o astfel de instituție și au fost repartizați la companii și servicii, după calitățile lor individuale. Întreg personalul ofițeresc a fost recrutat în acel an dintre ofițerii din Vechiul Regat; b) elevii au fost selecționați din tot cuprinsul României Mari, având la bază 6, 7 și 8 clase de liceu; c) trupa – recruții contigentului 1921 au fost luați de pe raza cercurilor de recrutare: Dej, Târgul Mureș, Cluj, Bistrița, Beiuș, Satu-Mare, Oradea, Salonta, Brașov, Sibiu, Alba-Iulia, Orăștie, Arad, Timișoara și Lugoj (124 cunoscători de carte și 97 analfabeți), încorporarea lor s-a făcut la 1 noiembrie 1921.
După o activitate de aproape două decenii, în anul 1939, școala a fost desființată, fostul local de învățământ fiind transformat în spital militar.
În prezent, în fostul sediu al Școlii de ofițeri de infanterie nr. 2 „Principele Carol” funcționează Școala de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”.
Top