În zilele de 28 și 29 iunie 2019 au avut loc manifestări științifice, religioase și militare dedicate împlinirii a 80 de ani de când Mănăstirea Dintr-un Lemn a devenit, prin demersurile generalului Paul Teodorescu, Sfânt Lăcaș de rugăciune și închinare pentru Aviația și Marina Militară.
În prima zi, la Arhiepiscopia Râmnicului, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Național „Biserica și Armata României. Tradițiile conlucrării”, ediția a VIII-a. Cu această ocazie a fost lansat numărul 6 al revistei „Misiunea”, periodicul Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”.
La praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, lângă Monumentul eroilor marinari și aviatori a fost dezvelită o placă comemorativă și a fost semnat Hrisovul dat întru cinstirea evenimentului istoric de către Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, generalul de brigadă Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apărării, generalul de flotilă aeriană dr. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, generalul de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și de profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea, directorul Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”.
La mormântul generalului Paul Teodorescu a fost săvârșită slujba Parastasului și au fost depuse în semn de omagiu coroane de flori.
La activitate au participat Maica Stareţă Stavrofora Emanuela Oprea, dr. Luminița Giurgiu, secretar al Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Aeriene, Statului Major al Forţelor Navale, Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Secției Asistenţă Religioasă, istorici și cercetători, preoţi şi maici.
Arhivele Militare Naționale Române au fost reprezentate de colonelul Adrian Grigore și de dr. Teodora Giurgiu.
Top