1 august 2019 – Centenarul Armei Tancuri
 
Acum 100 de ani, la 1 august 1919, conform Ordinului nr. 1401, emis de Secretariatul General al Ministerului de Război, a fost înființată, în mod oficial,  în cazarma Regimentului 5 Infanterie „Vlașca”, din orașul Giurgiu, Școala de Care de Asalt (sursă: Registrul istoric/ Jurnalul de  Operații al Regimentului 1 Care de luptă  1919 – 1944), acesta fiind momentul de constituire al Armei Tancuri în cadrul Armatei României.
Pentru instruirea primilor tanchiști români a fost cerut ajutorul Armatei franceze de Dunăre, care a pus la dispoziție Compania 302 Care de Luptă (inițial fisese desemnată Compania 303 Care de Luptă, dislocată la Reni, în Basarabia) cu personalul și tehnica din dotare. După numai câteva luni de funcţionare, la 28 octombrie 1919, Şcoala de Care de Asalt s-a mutat în tabăra militară de la Mihai Bravul, din județul Ilfov.
Concomitent cu organizarea Școlii de Care de Asalt, delegații Ministerului de Război român aflați la Paris efectuau recepția a 72 de  care de luptă  Renault F.T. 1917 (45 dotate cu tunuri de 37 mm și 27 cu mitraliere) destinate dotării primei unități române de tancuri.
Aceasta a fost înființată la 1 noiembrie 1919, conform Ordinului Ministerului de Război nr. 7514/1919, sub denumirea de Batalionul Carelor de Asalt, fiind dislocată la Mihai Bravul. Ulterior, la 6 decembrie 1919, Batalionul Carelor de Asalt s-a instalat într-o cazarmă din orașul Târgoviște. 
Prin Înaltul  Decret nr. 5.488 din 25 decembrie 1920, Batalionul Carelor de Luptă a fost transformat în Regimentul Carelor de Luptă. Garnizoana noii unităţi a fost stabilită în oraşul Târgovişte. Organizarea Regimentului Carelor de Luptă la 1 aprilie 1921 cuprindea: un stat-major; un batalion care de luptă; un grup automitraliere şi autoblindate, organizat pe o companie automitraliere şi o companie autoblindate; un grup motomitraliere a 3 plutoane; formaţiuni de reparaţii.
În anii care au urmat Arma Tancuri a cunoscut o dezvoltare lentă, abia în anul 1939, la 1 noiembrie, fiind înființat al doilea regiment de care de luptă, în urma demarării, în anul 1937, a procesului înzestrare a armatei române cu noi tipuri de tancuri. La 1 martie 1941 a fost înființată Divizia 1 Blindată (ulterior denumită  Divizia 1 Blindată „România Mare”). 
În Campania din Est (iunie 1941-august 1944) tanchiștii români participat la operațiile militare duse pentru eliberarea Basarabiei și cucerirea Odessei, la luptele de la Cotul Donului, Kuban și Crimeea.
În perioada 24-31 august 1944, unitățile de tancuri ale armatei române au luat parte la acțiunile de luptă de la București, Băneasa, Otopeni și Valea Prahovei de neutralizare a trupelor germane.
În Campania din Vest (septembrie 1944– mai 1945), tanchiștii români au participat  luptele duse pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, precum și a Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei.
La începutul anilor 1950, Arma Tancuri a intrat într-o nouă etapă a evoluției sale, care a avut ca principale jaloane înființarea Comadamentului Trupelor Blindate de Tancuri și Mecanizate (1950), constituirea Diviziei 27 Tancuri şi a Brigăzii 41 Tancuri (1951), înființarea Diviziei 57 Tancuri (1968).
După Revoluţia din Decembrie 1989, restructurarea marilor unităţi şi unităţilor de tancuri a dus la desfiinţarea eşaloanelor divizie şi regiment de tancuri, considerate prea mari şi prea greoaie pentru teritoriul ţării noastre, acestea fiind înlocuite cu mari unităţi (tip brigadă) şi unităţi (tip batalion) cu o supleţe şi o mobilitate sporită.
În prezent, în cadrul programului de înzestrare și modernizare a Armatei României se prevede achiziționarea de tancuri noi, de ultimă generație, în vederea înlocuirii celor vechi, uzate din punct  de vedere material și moral, pentru sporirea capacității de luptă a unităților care continuă tradițiile glorioase ale Armei  Tancuri.
Salutăm jubileul colegilor tanchiști și menționăm că, în acest context, Arhivele Militare Naționale Române, au sprijinit inițiativa Statului Major al Forțelor Terestre și au susținut, în perioada 22-25 iulie, un simpozion itinerant, în toate garnizoanele în care sunt unități de tancuri. 

Top