100 de ani de la introducerea oficială a Calendarului Gregorian în România

𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚

Calendarul Gregorian a fost adoptat în mod oficial în România în urmă cu 100 de ani, prin Înaltul Decret nr. 1053 din 5 martie 1919, prin care se prevedea ca ziua de 1 aprilie 1919 să devină 14 aprilie 1919.
Calendarul Gregorian a fost introdus de Papa Grigore al XII-lea în anul 1582 deoarece oamenii de știință descoperiseră că vechiul Calendar Iulian (impus de Caius Iulius Cezar în anul 46 î.Hr.) determinase, de-a lungul secolelor, un decalaj de 10 zile față de timpul cosmic. La începutul secolului al XX-lea acest decalaj se mărise la 13 zile.
Armata română adoptase Calendarul Gregorian cu două luni mai devreme, la 1/14 februarie 1919, prin Înaltul Decret nr. 341 din 24 ianuarie 1919. Conform raportului ministrului de Război, raport care însoțea proiectul de decret înaintat regelui, această măsură era justificată „pentru evitarea erorilor și confuziilor, atât în regularea raporturilor cu autoritățile militare ale Puterilor Aliate, cât și în relațiile cu populația din Transilvania, Bucovina și celelate provincii locuite de români unde se lucrează, se știe, numai cu stilul nou, afară de Basarabia”.
De amintit și faptul că în decembrie 1916 autoritățile germane introduseseră Calendarul Gregorian în teritoriul ocupat din Vechiul Regat, fapt care a dus la frământări în rândul populației, care nu vroia să celebreze sărbătorile religioase creștin-ortodoxe, în special Crăciunul și Paștele, „pe stil nou”.

 

Top