Inaugurarea ansamblului de monumente de pe dealul Coșna

Coșna – Oituz, ultima redută in fața înaintării trupelor germane si austro-ungare către inima Moldovei
 
 
Asociația „Prospectorii Istoriei”, în parteneriat cu asociația „Regimentul 15 Infanterie” au inaugurat, sâmbătă 5 octombrie, ansamblul de monumente de pe dealul Coșna (județul Bacău), în „Poiana lui Boboc”, locul în care s-au dat lupte crâncene „pentru apărarea ultimei redute de pe frontul de est”, cum spunea un ofițer german.
 
Alături de Filiala Iaşi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, ei sunt cei care au pus bazele acestei acţiuni de comemorare a luptei de apărare a ţării în care faptele eroice se compară cu cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Astfel, monumentul inaugurat marchează şi o altă premieră – este singurul monument de for public realizat exclusiv din donaţiile persoanelor fizice sau agenţilor economici, strângându-se 10.000 de euro pentru realizarea ansamblului.
 
Acesta este locul în care s-a angajat în luptă și viitorul feldmareșal Erwin Rommel. Era în fruntea a șase companii de pușcași și a trei companii de mitraliere, iar împreună cu unitatea lui a avut o serie de succese împotriva contraatacurilor românești. Fiind împușcat în braț, este retras din luptă.
 
„...doar o eradicare completă a dușmanului ne poate permite să decidem victoria Germaniei pe frontul de est”. „Trebuia să atacăm prin surprindere, să ocupăm pozițiile din tranșee care sunt flancate de pădurile de stejari. A fost dificil, de 5 ori am fost nevoiți să respingem atacurile inamicului care devenise tot mai curajos”, nota Rommel în jurnal, sub auspiciile bătăliei de la cota 789.
 
Este locul în care armata română, ajutată de binecunoscuta misiune franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot și-a dovedit vitejia și prea mulți ostași și-au adus sacrificiul suprem pentru un crez măreț: apărarea pământului strămoșesc de invadatori.
 
Dacă prima cruce este dedicată memoriei ostaşilor români din unităţile militare care au participat la luptele din sectorul dealul Coşna, cea de-a doua este înălţată pentru unul dintre locotenenţii francezi care şi-a dat viaţa în prima linie a frontului în data de 10 august 1917 – Paul Édouard Bege. Rănit fiind, înainte de a fi spulberat de un obuz, ofiţerul francez a strigat, în limba română, către ostaşii pe care îi comanda: „Înainte, camarazi! Nu vom muri niciodată!”.
Locul în care sunt amplasate aceste monumente oferă priveliști către locurile la care au râvnit armatele invadatoare. Cu alte cuvinte, aceste monumente vor „privi” către pământul pe care nu a călcat piciorul dușmanului, datorită vitejiei cu care au luptat eroii noștri.
 
Surse:
History Prospectors
Pagina de Facebook Prospectorii Istoriei
Ziarul de Iași
Ziarul de Bacău
Top