Simpozionul itinerant cu tema "70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa"

În perioada 5-7 mai 2015, Serviciul Istoric al Armatei a desfăşurat, în garnizoanele Câmpia Turzii  şi Cluj-Napoca, Simpozionul itinerant cu tema 70 de ani încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. În cadrul lucrărilor au fost prezentate comunicările: 1915. Acţiuni politico-militare şi diplomatice româneşti în vederea participării la Primul Război Mondial – Lucian Drăghici; Generalul medic aviator Victor Anastasiu, fondatorul medicinii aeronautice româneşti – dr. Teodora Giurgiu; Generalul Gheorghe Mihail, şeful Marelui Stat Major, despre Actul de la 23 august 1944 – dr. Luminiţa Giurgiu şi O capitulare semnată de două ori: Reims, 7 mai – Berlin, 9 mai 1945 – locotenent-colonel drd. Gabriel-George Pătraşcu.

La simpozionul desfăşurat la Casa de Cultură „Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii au participat militari de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, cadre militare în rezervă şi retragere, elevi de la Liceul Teoretic „Pavel Dan” şi de la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu”. Evenimentul  s-a bucurat de prezenţa primarului municipiului, domnul ing. Radu Hanga, care, la finalul activităţii, a ţinut să felicite pe reprezentanţii Serviciul Istoric al Armatei pentru modul cum au susţinut lucrările şi totodată a mulţumit pentru faptul că în itinerariul simpozionului a fost inclusă şi localitatea Câmpia Turzii.

La Cercul Militar din Cluj-Napoca, activitatea a fost prezidată de comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, domnul general de brigadă dr. Ioan Manci. Alături de militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la eveniment au participat veterani de război, militari în rezervă şi retragere, precum şi studenţi de la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Programul manifestărilor culturale a inclus şi lansarea nr. 1/2015 al revistei „Document. Buletinul Arhivelor Militare Române”.

Serviciul istoric al armatei a făcut o importantă donaţie de carte pentru bibliotecile celor două mari unităţi militare.

Top