Arhivele Militare Naționale Române

MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Congresul Naţional al Istoricilor Români
08.09.2022


Cea de-a treia ediție a Congresului Naţional al Istoricilor Români s-a desfășurat la Alba Iulia în perioada 08-10 septembrie 2022 și a fost organizat de către Universitatea ”1 Decembrie 1918”, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiuluio Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Arhivele Diplomatice și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României.

În cadrul acestui important eveniment, la care au fost prezenți peste 600 de specialiști din țară și străinătate, au fost dezbătute cele mai noi cercetări din domeniu, care au acoperit o mare varietate de teme, pe o perioadă lungă de timp.

Reprezentanții Arhivelor militare naționale române și Depozitului central de arhivă au participat la secțiuni și mese rotunde:
- colonel Liviu Corciu, la Secțiunea ”Locul și rolul structuruilor militare în organizarea, pregătirea și desfășurarea Serbărilor Încoronării de la Alba Iulia și București”, cu prezentarea Divizia Ordinului ”Mihai Viteazul” - structură constituită ad-hoc pentru parada militară de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 și la Masa rotundă ”Elita militară și războaiele românilor (1877-1919)”, cu prezentarea Marele Cartier General și revolta (rebeliunea) Regimentului 113 Infanterie din Bucovina;
- comandor Marius-Corneliu Croitoru, la Masa rotundă ”Arhivele azi”, cu prezentarea Accesul la arhivele militare;
- p.c.c. dr. Iulian-Stelian Boțoghină, la Secțiunea ”Istoricii și fenomenul colecționismului”, cu prezentarea Fragmente din cotidianul familiei Maria și Mihai Grădișteanu, reconstituire pe seama câtorva fotografii.

De asemenea, în cadrul Târgului de carte, a fost lansat volumul de documente Participarea structurilor armatei române la Serbările Încoronării de la Alba Iulia și București. 15-17 octombrie 1922,  de la Editura Militară, ediție realizată de colonel (retr.) prof.univ.dr. Ion Giurcă și colonel Liviu Corciu, în care au fost transpuse documente inedite din fondurile de arhivă deținute de către Depozitul central de arhivă al Arhivelor militare naționale române.

În ansamblu, congresul a favorizat un util schimb de experienţă în domeniul istoriei militare,  participarea asigurând menţinerea unei racordări strânse la o reţea ştiinţifică națională și internațională de instituţii şi proiecte în domeniul studierii documentelor de arhivă şi istoriei.

De remarcat buna organizare a lucrărilor congresului, implicarea organizatorilor și entuziasmul studenților voluntari.